Tuesday, January 22, 2013

SUUSATAMAS

Talv on lõbus aeg. Vähemalt laste jaoks kindlasti, nemad ei pea ahju kütma, lund lükkama ja auto klaase jääst puhtaks kaapima. Lapsed selle asemel hoopis kelgutavad, ehitavad lumest põnevaid asju, liuglevad ja suusatavad.
Meie lasteaial on oma "suusabaas", kus leidub algajale suusatajale tõeliselt vana kuid asendamatut varustust. Te kindlasti mäletate oma lapsepõlvest Visu suuski- puust, kuid see-eest väga hea pidamisega.
Sealt me täna lastele suusad jalga passisimegi. Passisime on õige öelda, kuna esimest korda suusatama minnes on üsna keeruline ja aeganõudev sobivad saapad ja suusad leida. Ikka saapad jalga ja jalast ära- vastavalt sellele, mis häält laps tegi, kas aietas, et pigistab, või kurtis, et logiseb... Õiged saapad me siiski kõigile leidsime (kuigi etteruttavalt olgu öeldud, et nii mõnigi väike suusataja suures tuhinas oma saapa koos suusaga siiski lumme poetas).
Ja siis läksime... suuremad mäele laskumist ja mäkketõusu õppima ja väiksemad ümber tiigi tasakaalu harjutama. Tegelikult harjutasime suure osa ajast ka kukkumist ja püsti tõusmist. Seda peab ju ka oskama! Tore oli see, et Kermo, Henry ja Mattias kogu selle kukkumise juures oma head tuju ei kaotanud. Kermo vahepeal küll lõi käega ja ütles liikumatult pikali lamades, et "ma ei saagi enam püsti". Kuid seegi kõlas üsna lõbusalt. Ei tea, kas Mattiasele meenus eelmine aasta, kui ta samuti pidi enne mäele lubamist paar korda vastu oma tahtmist ümber tiigi sõitma... igatahes viimase ringi ajal jäi see väikemees seisma, pööras oma suusaninad mäe poole ja nõudis sinna. Leppisime seegi kord kokku, et järgmisel korral saab, ausõna!
Ega see mäe peal olemine nii kerge ju olegi. Mäest alla tulek võib ju lõbus olla, isegi siis, kui kukud... kuid mäest ülessaamine nii, nagu õpetaja Anu õpetab, pole üldse lihtne. Need suusaninad ju toimetavad omatahtsi, ei püsi nad külg külje kõrval, ikka kipuvad kiirustades otse minema. Ja siis libiseb selles "mitte süüdi" olev laps muidugi alla tagasi. Karl natuke isegi pahandas, ei teagi, kas iseenda või suuskadega? 
Selle nädala tarkuseteraks on meil "julge pealehakkamine on pool võitu". Eile vaatasime lastega multifilmi "Oh ja Ah matkal", täna suusatasime, eks näis millega homme tegeleme :)
Igatahes oli tore teha midagi, millega veel väga hästi hakkama ei saagi... Suusatame igal nädalal, kui vähegi ilm lubab, selleks aga on lastel kindlasti jalga vaja villased sokid! Palun pange need lastele kappi.



                                 need saapad ja kindad kadusid alailma lumme

                                                 võtteid püstitõusmiseks


Hiljem selgus, et väike Mattias suusatas endale palaviku ): Head paranemist sulle!

1 comment: