Monday, October 8, 2012

NATUKE IGAPÄEVAST, KUID SIISKI KA UUDSET JUTTU

Rääkisime ja tutvustasime meie selle aasta plaane juba septembris vestlusringis. Kuid siis oli see vaid teooria meie endi jaokski. Nüüd oleme jõudnud praktikani- seega töö käib!
Ja kuna töö käigus avastad ikka midagi, mida esmalt ette ei kujutanud, siis räägimegi nüüd selle asja üle.
Meie rühmas on tarkuseterade hoidis. Ilus purk, kuhu on korjatud esivanemate kogemused ja tarkused.  Saime selle purgi ja sinna juurde kuuluva targa raamatu väärtuskasvatuse koolituselt, millel osalesime ja kust meie huvi tärkas ja üha kasvas...

Ja selle purgi abil alustasimegi väärtuskasvatusega meie rühmas. Abiks selle juures on meil jutukera (Lea tehtud!), mis väidetavalt annab lastele julgust ja enesekindlust jutustada oma lugusid ja öelda hingelt oma rõõmud ja mured. Meisterdasime lastega abiks Teile emad ja isad ning järjehoidjaks meile endile ka "pesapuu", millel seitse oksa. Igal oksal on üks pesa, kuhu koguneb 4-5 võlumuna, milles igas on peidus üks tarkusetera.

Seitse oksa on puul selleks, et väärtuskasvatuse programmis on seitse põhiväärtust- head kombed, hoolivus, julgus, sallivus, tarkus, töökus ja vastutus. Ühe oksa ja sellel asuva pesaga teeme tööd terve kuu. 
Oleme nüüd juba teise nädalasse jõudnud ja enda jaoks mingi ettekujutuse saanud, kuidas paremini lasteni jõuda. Selleks saame meie, õpetajad, kevadeks parasjagu näitlejameisterlikkust lihvida. Kasutame palju situatsioonimänge, milles publikuks on lapsed. Enda käitumist on lapse jaoks raske kõrvalt hinnata, las nad siis hindavad meid. Esimese nädala tarkusetera oli "kui tahad, et sul sõpru oleks, ole ise sõbralik". Erinevaid mittesõbralikke situatsioone läbi mängides, kõlas laste suust nädala lõpuks, et meie- õpetajad- ajame neid naerma. No olude sunnil pidime "üksteisele halvastiütlemist" näideldes ka kummalisi sõnu kasutama ja teineteisele keelt näitama. Arutelu käigus leiavad Teie targad lapsed üles kõik, mis antud olukorras vale oli. Tublid!
Selle nädala tarkuseteraks on meil "aus nimi on enam kui raha ja kallim kui kuld". Seda esimest korda ette lugedes saabus kõigepealt vaikus ja siis küsis Malory: mis see on??? Seda me alles vaatama hakkame, mis see on:)
Ja nii meie töö käibki. Oleme ise sellest hoidisest väga huvitatud ja põnevil. Teie jaoks emad- isad aga soovitus- meie pesapuu on ka Teie jaoks. Seal on väljas meie selle nädala tarkusetera... viigem see koos laste mõistusesse ja hinge!
Ja lõpuks sooviks öelda suure AITÄH! väga ilusate lillede ja lihtsate sõnade eest! Meie rühma õpetajate koostööd hinnati Põltsamaa linna aastaõpetaja tiitliga. Oleme selle üle uhked, meil on tõesti koos hea. Või nagu meile endile öelda meeldib- üks mõtleb, teine ütleb ja kolmas juba tegutseb sama asja nimel. 

No comments:

Post a Comment