Tuesday, October 30, 2012

KEERASIME AEGA TAGASI...

Tegime seda trikki Imaveres Piimandusmuuseumis. Kes sinna veel sattunud ei ole kunagi, minge kindlasti. See on vana meierei, kus alles hoitud ja renoveeritud palju vanu masinaid ja vahendeid, mis või- ja juustuteo juures vajalikud. Pole seal mingit nupuvajutamist, kõige juures oli vanasti inimjõudu vaja. Kuid veelgi enam- sealne pererahvas on alati sõbralik ja lapsemeelne. Kõike näidatakse ja lastakse katsuda, ükski laste või suurte küsimus ei jää vastuseta.
Imaveres käisid meie rühma suuremad lapsed Malory, Rait, Karl ja Annaliisa. Väiksemate kord saabub siis, kui nemad ükskord suuremad on :)
     vana meierei uks, mille kõrval vana kiri, milles üks tädi lehma soovib müüa
 
Nägime tõeliselt suuri võitünne, mille ringi ajamiseks on vaja rihmadega töölepandavaid masinaid (väidetavalt teoorias olevat need masinad endiselt töökõlbulikud). Nägime veel teisigi suuri tünne ja vanne, kus koort lahutati, juustu valmistati.


Imaveres ei piirdu asi kunagi vaid vaatamisega. Seal ikka lastakse meil endil midagi maitsvat valmis teha. Panime ette põlled ja pähe mütsid, et oleks asjalikum. Kohale toodi võivurr (vana ja seekord väike), ning kausid ja visplid, et vahtu lüüa 42% koort, millest valmistasime maitsvat ja väga rammusat jäätist ning võid. Vurrasime ja vispeldasime- vahepeal perenaine hoiatas, et vispel peab koguaeg ringi käima, "muidu vaene koor ei saa täpselt aru, mida ta tegema peab- vahtu minema või vedelaks jääma".
              tõeliste meeste töö, väikestel poistel lipsab isegi keeleots suust välja

                            "võipesu", ehk peti välja vajutamine
Jäätisetegu on tegelikult ju imelihtne. Lõime koore vahtu, segasime hulka kondenspiima (et magusust anda) ja maitse järgi moosi. Edasi, nagu kõigile jäätistele kombeks, peab tehtu asetama sügavkülma. Imemaitsev ja tõeliselt rammus. Peab isegi hoiatama- söömisel olge ettevaatlikud- ei tasu hoogu sattuda! Süda võib kergesti läikima hakata.

 Ja samas vanaaja hõngu majas on aastaid korraldatud ka päkapikumaad. Oleme seda korduvalt külastanud ja seega teame, et see on väga vahva. Meie jaoks ka lähedal ja ilmselt seetõttu saigi kohapeal küsitud-otsustatud ja aeg kirja pandud. Lähme sinna terve rühmaga 12. detsembril kell 16:00. Aga Teid emad ja isad me kaasa ei võta :) Kui aeg käes, räägime sellest kindlasti lähemalt.
 

No comments:

Post a Comment