Thursday, September 6, 2012

MAAELUGA TUTVUMAS!

Täna sõitsime suure bussiga linnast maale. Mitte et Põltsamaast nüüd suurlinna mulje peaks jääma- on ju meil ilus, väike ja hubane linn. Ja väikseid aiapidamisega maju on meil rohkem kui korterelamuid. Põltsamaa ümber laiuvate põldude eluga pole paljud lapsed siiski kokku puutunud (vaid auto aknast ehk piidlenud). 
Läksime seda elu täna siis lähemalt kaema. Kõige esmalt viis tee meid karjamaale ja lauta. Karjamaal olevad lehmad olid kuidagi üllatunud ja segaduses. Tardusid paigale ja uudistasid aia servas meid üllatunult. Terve bussitäis lapsi oli neile kindlasti uudne vaatepilt. Eks me ise muidugi uudistasime sama üllatunult vastu. Mõni laps nägi lehma elusuuruses esimest korda! 


Leidsime nende suurte loomade küljes sabad, sarved, udarad ja muud kehaosad üles, rääkisime nende elust-olust ja vajalikkusest, nägime "pissivat" lehma ja suundusime sealt edasi karjalauta. Enne lauta sisenemist vehkis Eerik igaks juhuks käega nina ees... laudas on lauda "lõhnad"... ärge siis kodus imestage, kui lastel juuksed ja riided veidi veidralt lõhnavad!
Kuid laudas nägime väiksid vasikaid, sigu, kanu (ka kana pesa koos munadega), uhket kukke ja isegi väikseid kassipoegi. Kõrvalasuvas ruumis olid ka suured viljasalved. Kuidagi mõnus tunne on peotäit vilja läbi sõrmede lasta. 

                                           laudaelu

                                             veel üks vastastikune põrnitsemine



                                              küna on lastele võõras mõiste

Edasi vurasime bussiga juba teise põllu veerde. Seal oli lahke peremees oma suure kombainiga just meie jaoks täpseks kellaajaks põllule veerenud. Meiega kohakuti jõudes pidas tolmupilves masina kinni ja tervitas ning tutvustas kummalise nimega vilja, mis pidi rukki ja nisu ristand olema. Võtsin endale küll hetkel mõttepausi, kuid see nimi mulle ei meenugi:)





Nosisime peremehe õpetuste järgi peopessa pudistatud viljateri ning võtsime lisa ka kõrvalasuvalt hernepõllult. Oli selline tore sügisene ja kindlasti enamusele lastest palju uut pakkuv sõit.

1 comment:

  1. Vägev...ja juba te tegutsete...siin oleks tahtnud isegi kaasas olla :)

    ReplyDelete