Tuesday, September 18, 2012

ABIKS KÖÖGIS 1

Täna oli meie kokkamise esimene päev. Räägime ja näitame Teile, mille kõigega lapsed hakkama saavad ja kuidas neile meeldib toimetada suurte inimeste tegemisi (kui vaid antaks ja lastaks!).
Meie selle nädala läbivaks teemaks on sügisene aed ja seal kasvavad viljad. Täna sai räägitud tomatist ja kurgist. Kurk on roheline ja "ussi" kujuga ning tomat punane ja ümmargune nagu "auto rattad". Püüdsime ette kujutada autoratasteks tomateid, ei suutnudki välja mõelda, kuidas ja mis suunas selline auto sõita võiks :)
Kõige selle tarkuse kinnituseks lõikusime lastega tomati-kurgi salati. Pole lihtne nüri noaga lõikuda, kuid suur tegemiserõõm ületab alati igasugused takistused. Keegi ei virisenud, asjad on täpselt nii, nagu nad parasjagu on. Hakkama sai ka väike Loore (kuigi tomatitükist kinni hoidmine polnud talle meeltmööda). 
Lõigutud ja kausis kokku segatud, arutlesime, et "kas nüüd ongi valmis?" Arvamusi oli mitmeid. Annaliisa ütles, et tema ema paneb kodus sinna "seda valget asja ka". Pakkusime selle peale soolatoosi, kuid Liisu nägu oli selle peale üllatunud- kuidas te siis ei tea?? Selgitamise peale tuli välja, et "see valge asi" on hapukoor. Noh... seda meil ei olnud, kuid leppisime kokku, et soola võiks siiski panna. Tegelikult juhtus selle soola lisamise eel tore lugu. Nimelt arutlesime selle üle, kas sool teeb toidu magusaks või soolaseks, keerulisemaks tegi asja veelgi suhkrutoosi lauale toomine. Tekkis suur sõnademäng ja segadus! Kindluse mõttes maitsesime ja asi sai "puust ja punaseks" tehtult selgeks.
Aga muidugi sõime selle salati ka ära. Maitses hästi! Ainult Loore täpselt ei tea, kui hästi. Sellel väiksel tüdrukul on tegemiselusti palju, kuid suhu ta päris kõike ei pane (vahele kirjutan loo, kuidas ühel hommikul oli hommikusöögiks kohupiim ja kõrvale rosinad. Looregi soovis rosinaid. Lapsed panid need kohupiima peale ja sõid. Ka Loore ladus ülima püüdlikkusega rosinaid ja oli ise tulemuse üle üliõnnelik, kuid sellega kogu lugu piirduski. Kohupiim jäi tema poolt söömata!)
                                                                     ilus, onju

Kutsuge ikka lapsi kööki appi, neile väga meeldib. Lisaks on see koosveedetud aeg ja koht, kus päeva üle arutleda. 




No comments:

Post a Comment