Friday, April 13, 2012

TALVEL NII, KEVADEL NAA...

Talvel on õues omad mängud- kelgutamised, suusatamised, lumememme ehitamised, lumesõda jne. Ei tule nagu pähegi millegi muuga tegeleda. 
Kuid nüüd on kevad ja päike on meie õuealal vanu häid tegevusi välja sulatanud. Lume alt vabanes liivakast. Ja liivaga on hetkel väga hea mängida, esiteks selleks, et pole ammu saanud ja teiseks selleks, et liiv on märg ja hakkab hästi kokku. Seega toovad lapsed alates sellest nädalast teile koju tossudes, taskutes, kapuutsides ja muudes kõikmõeldavates õnarustes (Annaliisa püüdis eile ka juustes) järjepidevalt liiva. Ei tea, mis neil mõttes on? Ilmselt kodus pole piisavalt või pole üldse liiva. Sel juhul on see neist väikestest põnnidest üsna kaval. No olgu, vahel me ikka raputame tossud üleliigsest liivast puhtaks, kuid seda teevad lapsed erinevalt ja täpselt nii palju, kuidas viitsimist on. Teisalt tuleb suure inimese seisukohalt mainida- küll on hea liivakastis olevaid lapsi jälgida, seal nad püsivad koos ja üsna paigal. 
Kevadel sulavad jäävabaks ka liumägede ja turnimisväljakute astmed, mistõttu tuletavad lapsed üle pika talve meelde igasugused ronimis- ja turnimisvõimalused. 
Ja muidugi kiikumine. Talvel olid kiigud lume tõttu peaaegu vastu maad, tee sa seal hoogu... Ja siis kullimäng- talvel lume sees ei jaksa ju pikalt joosta. Lastel on juba sündides vist kaasa antud võime tegutseda võimalikult alalhoidlikult. Meie laste kullimäng käib sageli nii- kui põnn saab kulliks löödud, hüüab ta valjult ja mossitades "ma ei mängi!". Edasi jatkub mäng mõnda aega ilma selle põnnita, seni kui märkamatult, vaikselt ja pahaaimamatult seesama põnn talle sobival ajahetkel (tavaliselt siis, kui hetkel olev kull temast võimalikult kaugel asub) mängus jälle kaasa lööb. See on selline kaasaegne kullimängu reegel.
Päikesel on imepärane jõud, selline nähtamatu ja võimas. Alles me õueala ujus ja uputas, kuid mõne soojema päevaga on muru kuivanud ja teed lompidest vabanenud. Seega tuletame meelde, meie rattapäev on neljapäev ja alustame järgmisel nädalal. Rattad ja kiivrid kaasa!!
  lapsed teeks ilmselt kambaka sellele, kes paelade sidumise välja mõtles...


1 comment: