Thursday, April 17, 2014

SUUR MUNAPÄEV!

Tänane päev algas meil tegutsedes. Tööle saabudes sattusin koridoris Mattiase riietumise peale- pidulikum särk selga ja igapäevased püksid jalga- isa sõnul sai poiss riidesse "poolpidulikult", küllap õhtuks me sätime siis "täispidulikult"!
Nii mõnelgi lapsel oli pidulikum riietus tänagi seljas või siis kapis ootamas. Meil on ju külalisi oodata õhtul. Ja mitte just igapäevaseid... vanaemade ja vanaisade tulekut ootavad lapsed juba pikisilmi.
Hommikuringis tegime algust meie Suure Munapäevaga... vaatasime seda, tegime katki ja nagu igal aastal, nimetasime koore ja rebu õigesti ja takerdusime sellele läbipaistvale ja värvitule ollusele nimetuse leidmisel. Pole vist tõesti ükski aasta möödunud, ilma et keegi poleks seda õliks või veeks kutsunud. Küsige kodus lastelt, kas neil jäi meelde, et see on munavalge.
Hommikuringist lahkudes sai lastele nimetatud kõike, mida täna jõudma peame. Ja muidugi tuli väikestelt suudelt suur hõige- vahva, lahe, tore!!!
Asusime tegudele. Kõigepealt oli vaja kõhud korralikult täis süüa, seega praadisime ja keetsime mune ja vitsutasime need kõhtu. Lastele munad väga maitsesid, seda oli näha juba praadimise ja keetmise käigus- kui me poleks keelanud, oleksid nad suisa oma väiksed ninaotsad panni või poti sisse pistnud. Ja neid lugematuid õpetajate varba peale astumisi, et ikka lähemale kaema saada!
Sealt edasi oli järg kingituste valmistamise käes. Väiksed käed voolisid linnupesi ja loendasid nendesse mune. Kunst ja matemaatika integreeritult!
Ja siis salati lõikumine. Vanavanemad ju tulevad sellisel kellaajal, et õhtusöögi aeg on käes, küllap nende kõhud on tühjad. Lastega on hea ja lihtne suurt kausitäit salatit lõikuda. Käsi on palju ja salat saab iga kord lõigutud, nii et ei märkagi. Mõni suu küll vahepeal hõikas, et käsi on väsinud või enam ei jaksa, kuid natuke meeldetuletust, et "see ju vanaemale-vanaisale" ja juba läks töö edasi. Mattias vaene mees, pidi suisa kahe vanaema eest lõikuma, Loore rebis lõikamise asemel usinalt noaga tükikesi nagu ikka. Veiko oli nagu väike tubli "köögikodanik" ja Annaliisa  töötas nagu konveieril. Kõik lapsed olid täna väga tegusad ja tublid. Kook veel teha ja väike näidendiproov... ja olemegi valmis Teid kallid vanaemad ja vanaisad tervitama!
Peomelust räägime tagantjärele!  

                                             Hommik algas üllatuskülalistega.

                                Mõista, mõista... tõsta jaksad, aga visata ei jaksa?
                              Selliseid mune pidid kanad munema kolmapäeviti.
                Väike Loore oleks suunamiseta tühjendanud terve pudeli.

 Meie lapsed on noa ja kahvli käsitsemises omandanud juba tubli vilumuse.
                                                   Allani ettepanekul saab ka nii.




                                       Kurk oli libe, seega tegi see Kermole nalja.
                                             Tüütu töö, kuid tehtud sai seegi.


1 comment: