Wednesday, February 20, 2013

KAMA JA RÄIM

Eestimaal tuleb sünnipäev. Iga eestlane teab oma rahvuslippu, rahvuslindu ja teisi eestlust iseloomustavaid sümboleid, mida on oluliseks peetud välja valida ja esile tõsta. Lastegagi räägime sel nädalal Eestimaast (kuigi meie laste meelest elavad nad jätkuvalt Põltsamaa riigis).
Tänane hommik oli meil kalalõhnaline. Kogunesime laua ümber ja arutlesime kõigepealt, missuguseid kalu keegi teab nimetada. Annaliisa teadis haikala ja sellega meie teadmised piirdusidki :) Vaatlesime seda laual olevat haikalast igati erinevat kalahakatist ja püüdsime teda isegi meie loodusetoas akvaariumis ujuva ilusa oranži kalaga võrrelda, kuid võrrelda nagu polnudki miskit. Selline väike ja hall... meie rahvuskala räim. Väike või mitte, värvuski olgu milline tahes, näljaajal on see kala paljusid meie esivanemaid aitanud. Igati austustvääriv kala! Otsustasime ta täna ära süüa (meil oli neid rohkem kui üks muidugi).
Et ära süüa, tuli need kalad selleks toiminguks ette valmistada. Otsisime välja noa ja lõikelaua ja iga laps sai proovida kala puhastamist. Oleme seda igal aastal teinud, seega polnudki see toiming paljude laste jaoks uudne või natuke eemaletõukav. Laura-Liisa ja Mattias püüdsid küll vaid kahe näpuga seda tööd toimetada, kuid kui kala jätkuvalt nende käte vahelt minema vupsas, võtsid nemadki appi rohkem näppe.
Väike Loore, kes rõõmsalt "tere hommikust" hõigates lasteaeda saabus, oli küll veidi üllatunud, mille juurde ta kutsuti... see väike tüdruk ei pannudki oma käsi igaks juhuks kala külge (pärast jahu sees siiski veeretas). Natuke oli vaja harjuda selle tegevusega.
Kalad jahu sisse ja muna sisse ja pannile. Nagu ikka. Kes meist siis ei teaks? Tea, kas leidubki mõnda eestlast, kes räime poleks praadinud?
Meie aga tutvusime vahepeal veel ühe eestlasele maitseva toiduga- kamaga. Segasime selle koos lastega kala kõrvale joomiseks valmis ja istusime lauda. Sõid vist kõik, peale Annaliisa, kellele kalatoidud ei tundu eriti meeldivat. Tüdruk väitis, et kalaluud lähevad ju kurku :)



                                                                     appi
                                                                  no näed!





                                                            kuidagi õnnetu...

1 comment:

  1. Mattias on see aasta juba tuduvalt pädevam ja tundub. et isegi kala maitses see aasta :) nii äge

    ReplyDelete