Wednesday, January 22, 2014

SALAPÄRASED KÜLMAD ASJAD

Täna uurisime ja arutlesime selle üle, kust tulevad, millest tehtud ja milleks vajalikud on lumi ja jää. Alustasime sellest, et panime veega karbi akna taha lindude toidulauale lindudele mõistatamiseks (seal on muidki asju, näiteks termomeeter) ja lastele uurimiseks tahenema. Et eksnäe, mis sellest veest seal külma käes saab.
Hommikuringi alustasime lumega. Seda ilusat asja, mis taevast alla langeb, oskasid lapsed hästi kirjeldada- pehme, valge, väikesed helbed. Külma pidime välja meelitama katsetades. Allani pihku pandud lumi meelitas poisi suust kohe selle õige sõna välja- lumi on külm! Natuke keeruliseks läks vestlus vaid selle koha peal, kust see lumi sinna taevasse saab?
Jäätunud karpi oli isegi natuke põnevam uurida. Rääkisime sellest, kui lõbus võib olla jää peal, kuid samas ka ohtlik. Autotee libedusest arvas Mattias, et "autod ei tohi tee peal mängida". Ja jällegi ei leidnud lapsed üles seda tähtsaimat jääd iseloomustavat sõna muidu, kui pidime Kermo krae vahele pisikese tükikese jääd panema. Nalja kui palju, kuid poiss hõikas kohe, et külm on!



                                                           läbipaistev
 

1 comment: