Monday, October 21, 2013

VALGED VUNTSID

Olime natuke ajahädas, seetõttu ei leidnud mahti istuda ja kirja panna meie eelmise nädala tegemised. Õigupoolest kogunes neid tegemisi pisut palju ning sinna see aeg kaduski.
Kirjutame siis nüüd tagant järele...
Valged vuntsid saab endale erineval moel. Kõige lihtsam moodus on juua midagi valget ja kõige uhkemad vuntsid saab siis, kui see joodav on natuke paksem (näiteks keefir) ja kui tassi võimalikult kõrgele tõsta juues. Me teame, oleme laste suude pealt korduvalt näinud!
Eelmine nädal oli meil suur söömine, joomine ja maitseelamuste kirjeldamine. Piimatooted on laste jaoks üpris tuttav teema, neid on rohkesti ju ka magusal moel müügil. Nende nimetamisel olid lapsed tublid. Natuke oli vahel vihjeid ka vaja. Näiteks- on üks reklaam, kus väike tüdruk jõuab lasteaiast koju ja ütleb oma emale, et "me värvisime täna kassi ära". Natuke mõtlemist ja juba meie lapsed hõikasid- "aaaaa, see on kohuke!". Neid piimatooteid on ju igasuguseid. On magusaid, on hapusid, on selliseid vimpkadega, mille avamiseks panime Annaliisa isegi tantsima. Mis teha, kui pakendil on kirjas, et enne avamist peab loksutama (olgu, tantsimise mõtlesime ise välja aga lastele me seda ei öelnud). Kõigil oli lõbus.
Selline asi on Jänksi jogurtishake, millel on peale kirjutatud, et "loksuta reipasti!". Tantsimine on ka ju reibas loksutamine, nii arvame :)
Aga maitseelamusi jagus meil mitmeks päevaks. Lapsed juba ootasid meie hommikuringe, kui nägid, et jälle toodi vaibale kaitseks toidukile (süües juhtub ju parimatelgi miskit pudisema) ja võis loota, et saab süüa. Maitsesime pudingut, hapukoort, kohukest, kohupiima, jogurtit, kodujuustu (siinkohal kuulutas Mattias valjult, et tema ei soovi, natuke utsitamist ja poiss säras ja kiitis, et küll oli hea kodujuust). 



Meie nädala hitt oli poekülastus ja sealt jäätisevalmistamiseks kauba ostmine. Lõppes see külastus muidugi laste rõõmuks ka Kinder pingui batoonikeste ostmisega. Enne poodi minekut teadsid paljud lapsed, mida seal teha ei tohiks. Annaliisa teadis kindlalt, et seal ei tohi joosta, Karl lisas, et varastamine ei tule ka kõneks, Allan mainis, et asju ei tohi niisama puutuda. Targad lapsed. Meil ei olnudki suurt miskit õpetlikku enam lisada. 
Poes oli muidugi elevust palju.Tegelikult oli üks lett poes, kus need väikesed näpud suurest erutusest siiski ümbrispaberite poole sirutusid. Me eriti ei keelanud ka, väike silitus ei tee ju paha!
                                                                 jäätised!!!!!!
Oli mitmeid kordi, kui kohtusime poes lehmaga...

Valik seal poes on tõelisel suur. Kui midagi soovid leida, läheb otsimiseks ja otsustamiseks veidi aega. Aga otsisime me jäätisevalmistamiseks vajalikke toiduaineid. Vahukoort ja kondenspiima. Nii lihtne see ongi. Tuletame meelde- 400 ml vahukoore kohta üks väike potska eesti kondenspiima või "pool lätlast", ehk läti kondenspiima purgist pool. Maitseks võib lisada mida iganes, marju, moosi jne.


Juba samal õhtul sai jäätis valmis mikserdatud ja külma lükatud, et oleks järgmisel päeval maiustada. Mattias väitis kodus emale, et ta juba sõigi jäätist aga tegelikult oli asi nii...
                           kausilimpsimist võib ju ka jäätisesöömiseks nimetada
                                                                mmmmmmmmmm


Selline mõnus ja magus nädal oli meil, selle juurest ei puudunud muidugi ka jutt lehmast ja piima kasulikkusest:)
 

 

1 comment:

  1. väga tore...ja peab ka kodus ettevõtma selle jätsi teo :)

    ReplyDelete