Wednesday, March 27, 2013

MUNAD NII JA MUNAD NAA

Ikka veel arutleme selle üle, kuidas oli kana ja kust tuli muna. Täna siis uurisime lähemalt seda ümmargust, kõva ja siledat asja, millel nimeks "muna".
Enne, kui me midagi sellest rääkima jõudsime hakata, hõikas Mattias, et sellest saab pannkooki teha. Kes siis pannkooke ei armasta??? Muna peabki eelkõige selle maiusega seostuma :)
Kuid me siiski uurisime lähemalt, mis selle kõva koore all peidus on. Lõime muna katki ja vaatasime, mis sealt välja tuli. See, et munakollane on kollane, teadsid lapsed hästi, kuid jätkuvalt tuleb igal aastal põnevaid nimetusi selle kollaka läbipaistva vedeliku kohta seal ümber. Täna kõlas Annaliisalt, et see on "munavedel" ja Raitilt, et see on "õli"! Kuidagi kummaline on seda vedelikku nimetada munavalgeks, kui valge ta üldse polegi.
Praadides ja keetes saime siiski selles selgust- see vedelik muutuski valgeks. Selge! Selle teadmisega sõime need praetud ja keedetud munad ära.





Ja jälle peame meenutama, et meie selle nädala tarkusetera on "ühe õngega ei saa kahte kala püüda". Ei saa jah... kui ühe käega pliidil nuppe paraja kuumuse peale keerata ja samal ajal teise käega muna taldrikul tasakaalus hoida, siis juhtub just nii....


No comments:

Post a Comment