Friday, December 8, 2017

PÄKAPIKUMAA

Pilistvere on väike koht. Sinna sõita on talvel keeruline. Eelmisel aastal oli neil käänulistel külateedel kiilasjää. Sel aastal ei saanud tagasisõitu alustades buss kohapealt minema. Kirikuisand jooksis kühvlitäie liivaga appi. Koht on väike, seda enam paneb imestama kui tubli, nooruslik ja ühtehoidev on sealne kogukond. Kust võtavad nad nii palju rõõmsaid ja hakkajaid noori mehi ja naisi, kes lastega hullavad ja mängivad. Ja see tubli nooruslik memm, kes meisterdamist juhendas. Lava peal oli jällegi üles seatud vanaaegne jõulutuba koos vokiga, kraasimisega ja kiiktooliga. Seal kiiktoolis sel aastal ei istunudki kuduv memm nagu eelmisel aastal. Hoopis lapsed said kiikumist proovida.
Kõik oli jälle nii tore ja lustiline. Lapsed said mängida ja mürada koos "lammastega", meisterdada ja piparkooke vormida-kaunistada. Kõigeks jagus aega, kusjuures miski polnud otseselt ajaliselt paika pandud. Lambad oskasid nii hästi ja meelitavalt lapsi kaasa kutsuda, kõik said kõigest osa, ilma et keegi igavust oleks tundnud.
Nii mõnusaks ja hubaseks oli sealse rahvamaja saalgi kujundatud. Kuused ehitud ja lapikirjas jõuluteemalised kardinad, küünlad laudadel põlemas ning kõigil tegelastel ilusad kostüümid seljas. See, kuidas lapsi vastu võeti ja ära saadeti, tekitas tunde, et me olime väga oodatud ning ka järgmisel aastal taasoodatud.
Ka õues saime natuke olla. Imeilus talveilm koos paksu lumega meelitas lapsi vägisi rajalt kõrvale. Kui mõni laps kodus kiriklikest jõuludest juttu tegi, siis seetõttu, et meile seda vana ja auväärt kirikut tutvustati ka seestpoolt. Lapsi huvitas muidugi altarimaal ning nende küsimustele anti ka võimalikult lapsepärased ammendavad vastused. Õues kohtusime ka "tuleonuga". Nimetuse sai see karune selle järgi, et meile tulerauaga lõkke süütamist õpetati.
Pilistvere jõulumaa on väga vahva koht, mis tegutseb vaid neli päeva aastas. Neist neljast päevast kahel võõrustatakse lasteaedu ja koole ning kahel peresid. Soovitame kõigil külastada.
 https://www.facebook.com/pilistverejoulumaa/?hc_ref=ARThrGKO8mCBPq-5ikIXf9r7dGNE-UBJBEtR1_8jlN9ZTC3PkE-VpyD6nt3EN44lc04

































No comments:

Post a Comment