Friday, April 1, 2016

MUNAD

Elas kord väike tüdruk Aino, kes leidis vana kirju kana poolt munetud muna. Ta pani selle põlle sisse ja viis tuppa emale. Ema keetis muna Ainole. Tüdruk istus õue pingile seda sööma. Andis tüki kassile ja koeralegi. Maitses imehästi. Siis jooksis Aino tuppa vaatama, mis ema teeb. Sel hetkel napsas harakas pingilt munapooliku ja lendas minema. Aino nuttis ja nuttis. Kas mäletate seda juttu?
Munad ongi ju imehead. Mida kõike nendest teha saab. Keeta ja praadida ja pannkooke ja küpsetisi ja salati sisse ja... Jarko teeb nendest ka oma kuulsaid muffineid.
Meil olid ka täna munad. Sellised erilised. Jarkol ja Andril on kodus igasuguseid munejaid. Pärlkanade munad olid väiksemad kui tavalise kana munad. Need pidid poiste ema sõnul lausa vaat et purunematud olema. Hiljem selgus, et oli jah tegu, et neisse mõra saada. Need pärlkanad pidid mitte just kõige esinduslikuma välimusega olema. Pealagi ilma sulgedeta. Selle peale küsisin Marjult, et koos tibudega oleks võinud meile neid põnevaid sulelisi näha tuua, kuid Marju väitis, et nad pidid karjuma ka palju :) "Siidikate" munad olid samuti natuke väiksemad. Nende sulelist tegelikku nime Jarko täpselt ei teadnud. Ja siis veel üks helesinine-roheline muna. Selle kana nimi poistele ei meenunud. Ja siis veel väiksed vutimunad. Tegelikult on neil seal paljude laudaelanikega kodus haned ka, kuid isegi minu palve peale see suur suleline ei vaevunud meile ühte muna munema.
Täna siis vaatasime neid mune väljast ja seest. Lõime paar tükki kausi sisse katki, leidsime, et kana ja vuti muna kõrvuti on natuke naljakad. Õppisime ka ühe uue sõna- munarebu. Sellist sõna munakollase kohta vist kodus enam ei kasutatagi !? Lapsed ei teadnud sellest midagi. Tegelikult õppisime ühe uue sõna veel- koogel moogel. Kuidas see küll võimalik on, et nad seda ei teadnud. Palusime lastel kodus emadel-isadel seda maiust valmistada neile. Merily oli kindel, et tema ema seda küll ei tea ega oska :) Vaidlesime natuke!
Lõpuks keetsime ja praadisime kõik need põnevad munad ära. Aitäh, Marju! Tagasi said sa tühja karbi.




     poisid nägid kõvasti vaeva, et need kõva koorega munad katki koksida


Tegelikult algas meie tänane hommik hoopis aprillinaljaga. Otsige see nali piltidelt üles :) Lapsed ei saanudki aru, pidime lõpuks nende tähelepanu sellele juhtima. Tegelikult oli Jarko meelest nali seegi, et Gerti pudru peal oli moos, mida seal tavaliselt ei ole. See oli nalja väiksem osa. Põhinali otsige ise üles.


No comments:

Post a Comment