Tuesday, March 11, 2014

JÄÄAJA KESKUSES

On juba nii, et Ilmataadida vaidlemine on üks mõttetu tegevus, aja raiskamine ja asjatu närvikulu. Kui pole talve, siis teda pole. Lumi ja jää, mis lastele talvel nii palju lusti pakuvad jäid sel aastal peaaegu saamata-nägemata. Eile hommikul leppisime lastega käega löönult kokku, et edaspidi ilma kirjeldades märgime, et "õues on kevad". Nii see lihtsalt on.
Jääaja keskuses aga käisime kõike seda vaatamas, millega talv meid rõõmustanud oleks.
Käik kujunes meil väga huvitavaks ja lustiliseks. Vastu võtsid meid noored giidid, kellest noormees meie laste punti juhatama asus. Ei tea, kas sellest, et elu ja raske töötegemine selles poisis veel rutiini pole jõudnud tekitada, või on ta lihtsalt selline inimene, kes endas leiab ja jääbki leidma alati piisavalt elurõõmu, et seda ümbritsevatesse inimestessegi kandub... aga meile tegi see noormees ekskursiooni jääega väga huvitavaks, lõbusaks ja piisavalt lapsemeelseks. Kuidagi kujunes nii, et lapsed leidsid endas palju uudishimu ja küsimusi, millele nad selged ja lihtsad vastused said. Ka nalja sai heidetud nii väikeste kui suurtega.
Vaatasime loomi, tegime katseid veega, mängisime "saladuse mängu". Selle mängu käiku seletas giid lastele ise nii saladusliku häälega, et lapsed teda lausa ammulisui kuulama jäid ning üllatavalt hoolikalt mängureegleid järgisid. Mäng ise oli ju lihtne- raputa karpi, kuulata ja mõistata, mis selles leiduda võiks? Aga ära sa sõbrale küll ütle! Hiljem küsimise peale võis üksteise võidu vastuseid hõikuda. Või siis nõnda, et pista käsi kotti, katsu ja mõistata, mis asi seal olla võiks? Aga ära sa sõbrale küll ütle! Lihtne, aga mängukäik sai lastele nii põnevalt seletatud, et lust oli vaadata selle kulgu.
Natuke saime preemiaks ka vaba aega, mida lapsed nii usinalt kasutasid, et me aja sootuks unustasime ja tagasiteel meist lasteaeda jäänud Lea meid juba taga otsima hakkas, söök ju juba ootamas! 
Ju meil oli seal väga tore ja põnev! 


 Jänesel on selle kõrvakuulmisega nii- kust poolt hääl, sinnapoole keerab oma kõrvaavad.
 Mis värvi on kopra hambad? uurige välja, need ei ole igal juhul valged, nii nagu reklaamis Kopraonul.

 "Eeslimeeter" näitab, kas õues on tuuline või sajab vihma või on seal külm. Jälgida tuleb saba. Vastavalt ilmale on saba otsas vihmatilk või jääpurikas või liigub see tuule käes.

           Gloobusel sai selgitatud, milleks jääkaru pingviiniga mängida ei saa?

                                                           Ujub või upub?
                                     Selline põder elas kunagi
 Eerik oli eelpool mainitud põder, kes lastest moodustunud metsa süüa läks otsima. Ei mahtunud, seega suri välja.

                                                  katsu, aga ära teistele ütle

                                                               päeva nael
 

No comments:

Post a Comment