Friday, February 20, 2015

RAHVUSTOIDUD

Oleme sellel nädalal seoses Eestimaa sünnipäevaga teinud taaskord tutvust paljude meie jaoks oluliste asjadega.  Oleme eestlased, elame Eestimaal, räägime eesti keeles (üks laps arvas, et tema räägib vene keeles:). Rääkisime ka presidendist (Kristo teadis nimegi). Tuletasime meelde ka lipu värvid, rahvuslinnu suitsupääsukese ja rahvuslille rukkilille. Need on asjad, mis millegipärast ei jää lastele meelde. (Ju ei ole need väikese inimese jaoks olulised?) 
Tänaseks jäid rahvustoidud nimetada ja degusteerida.  Kamaga on lapsed tuttavad, Henry ütles,et issi on seda talle hapukoorega teinud, lasteaias pakutakse mõnikord magustoiduks kamavahtu. Jarkol tuli meelde, et tema on saanud kamajäätist. Uurisime veidi, millest kama on tehtud, pistsime näpuotsaga pulbrit suhu ja segasime keefiri ja suhkruga kama valmis. 
Keerulisem lugu oli rahvuskala räimega. Jarko pakkus, et lõhe on rahvuskala. Väikese tagantaitamisega tuli Marekil meelde õige kala nimi, aga et poiss endas päris kindel polnud, julges ta seda ainult sosinal öelda. Lea kõrv püüdis selle sosina kinni, ja õpetajalt julgust saanud Marek ütles sõpradele valjusti siis õige nime. Räimede puhastamisega saab alati nalja. Lapsed on nii tõsised ja asjalikud, kala nagu kala ikka, kuid lõhn ei meeldi kellelegi, puutumisest rääkmata. Esimese räime puhastasime Marekiga kahasse, tema lõikas, mina hoidsin kinni. Sama oli ka Oliveriga, tema käsi ei tahtnud mitte üksinda kala hoida, hoidsime siis koos. Jarko oli nagu tõeline maamees, kes kodus kõiki töid teinud! Ei mingit kõhklust, nuga kätte ja asi osavalt aetud, selgus, et seda kodus ennegi tehtud! Kristo, Henry ja Veiko kah ei kõhelnud, mis sest, et Veiko kahe näpukesega vaevalt kala puudutas. Lõpuks tuli ka Loore, kes algul kangesti pead raputas, kala puhastama. Vabatahtlikud said veel proovida ja olid teisel ringil palju julgemad. Enne panni panekut veeretasid kõik lapsed julgelt kalu jahu sees, mis sest, et kala oli külm, märg ja libe ja lõhnas nagu kala ikka.
Seejärel katsime laua ning sõime praetud rahvuskala ning jõime kama peale! Meile maitses! 
                                          kama suhkruga magusaks
                                          kalamari
                                          koostöö-mina hoian, Marek lõikab
                                         


                                          kala rookimine on tõsine töö


                                          Marek kogus julgust







                             kamavuntsid:)

No comments:

Post a Comment